کارخانه ذوب آهن اصفهان،

کارخانه ذوب آهن اصفهان،

کارخانه ذوب آهن اصفهان، قلب صنعت آهن ایران در دشت طبس

ذوب آهن اصفهان نامی است که حتی برای یک بار هم که شده به گوش اکثر مردم ایران خورده است. کلیه فعالان حوزه آهن آلات با آن آشنا هستند و فعالان حوزه ساختمان و انبوه‌سازان به نیک نامی از آن یاد می‌کنند. اما این شهرت فقط به ایران ختم نمی‌شود، بلکه اکثر فعالان حوزه فولاد کشورهای خاورمیانه، و اروپا با آن آشنا هستند. همان طور که در مطلب 15 کارخانه برتر تولید میلگرد در ایران گفتیم، کارخانه‌ی ذوب آهن اصفهان را می‌توان برترین کارخانه‌ی تولید انواع مقاطع فولادی در کشور بدانیم. پیشنهاد می‌کنیم این مطلب را حتما مطالعه کنید تا با سایر کارخانه‌های برتر این حوزه، آشنا شوید.

ذوب آهن اصفهان قبل از انقلاب

تاسیس کارخانه‌ی ذوب آهن اصفهان به سال 1346 و بهره‌برداری اولیه‌ از آن به 4 سال پس از تأسیس، یعنی اوایل زمستان سال 1350 باز می‌گردد. در آن زمان، ظرفیت تولید این کارخانه فقط 550 هزار تُن بود. ذوب آهن اصفهان در 45 کیلومتری جنوب غربی اصفهان و در نزدیکی شهری به نام زرین‌شهر واقع شده است. در گذشته، این منطقه، دشت طبس نام داشته اما از نظر جغرافیایی، فاصله‌ی زیادی با شهر طبس، واقع در استان خراسان جنوبی دارد.

پس از بهره‌برداری از فاز اول کارخانه، مهندسان و مدیران مجموعه برای توسعه و افزایش ظرفیت تولید، دست‌به‌کار شدند و در سال 1351، طرح توسعه‌ی ذوب آهن اصفهان برای تولید 1.9 میلیون تُن فولاد در سال، کلید خورد. برنامه‌ی اجرایی این فاز، شامل احداث کوره‌ی بلند شماره 2، توسعه‌ی بخش آگلومراسیون، کُک‌سازی، فولاد‌سازی و نورد بود.

ذوب آهن اصفهان بعد از انقلاب

توسعه‌ی این فاز کارخانه، پس از انقلاب اسلامی به اتمام رسید و ظرفیت تولید آهن و فولاد کارخانه به بیش از 2 میلیون تُن در سال رسید. طی سال‌های بعد از انقلاب، فرآیند توسعه‌ی این کارخانه متوقف نشد و در دوره‌های زمانی مختلف، بخش‌های گوناگونی به‌ منظور افزایش تولید، بهبود کیفیت محصولات، تولید محصولات جدید، حفظ محیط زیست منطقه و … به کارخانه اضافه شد.

به‌عنوان مثال، در سال 1390 با احیای کوره‌ی بلند شماره 1 و نصب سیستم آسپیراسیون بر روی آن از ورود آلایندگی غبار کوره به محیط زیست، جلوگیری شد و علاوه بر آن، همین پسماند، پس از فرآوری، مجدداً در فرآیند تولید، مورد استفاده قرار گرفت.

همچنین در تیر ماه سال 1398، کارخانه ذوب آهن اصفهان (با امضای قراردادی با گروه مپنا)، پروژه‌ی تصفیه‌ی فاضلاب صنعتی کارخانه را کلید زد تا فاضلاب کارخانه با ضریب بازیابی 90 تصفیه گشته و به‌ صورت آب نرم و آب صنعتی، مجدداً به کارخانه تحویل شود.

کارخانه‌ی ذوب آهن اصفهان در راستای طرح تولید محصولات جدید، پروژه‌ی تولید ریل قطار را کلید زد که در اولین فاز اجرایی خود، امکان تولید سالانه 400 هزار تُن ریل قطار شهری و بین شهری را دارد.

در حال حاضر، ظرفیت تولید کارخانه‌ی ذوب آهن اصفهان به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن فولاد خام و مقاطع فولادی رسیده است و محصولاتی با بالاترین کیفیت و طبق استانداردهای بین‌المللی به بازار عرضه می‌کند.

محصولات کارخانه ذوب آهن اصفهان

  • تیرآهن بال نیم پهن موازی یا (IPE)
  • تیرآهن بال پهن موازی (تیرآهن هاش H)
  • تیرآهن بال باریک شیبدار (IPN)
  • انواع میلگرد ساده و آجدار
  • انواع میلگرد کلاف
  • شمش فولاد
  • ریل قطار
  • ناودانی
  • مفتول
  • نبشی

میلگرد ساختمانی ذوب آهن

بخش عمده‌ی میلگرد ساختمانی تولیدی در کارخانه ذوب آهن اصفهان، صرف صنعت ساختمان استان اصفهان می‌شود. این مجموعه، علاوه بر تولید میلگردهای آجدار، به تولید میلگرد ساده‌ی A1 نیز می‌پردازد.

میلگرد آجدار ساختمانی ذوب آهن، به دو صورت آجدار مارپیچ و آجدار جناقی، تحت استاندارد ملی 3132 تولید می‌شود. میلگرد آجدار مارپیچ در دو نوع آج 340 (علامت اختصاری L) و آج 350 (علامت اختصاری J) و میلگرد آجدار جناقی در دو نوع آج 400 (علامت اختصاری C) و آج 430 (علامت اختصاری H) تولید می‌شود.

میلگرد آجدار مرکب نیز جزو محصولات تولیدی ذوب آهن اصفهان است که در برج سازی و ساخت سازه‌های بزرگ، کاربرد فراوانی دارد. این میلگرد که به میلگرد A4 نیز معروف است، در دو مدل آج ۵۰۰ (علامت اختصاری S) و آج ۵۲۰ (علامت اختصاری F) تولید می‌شود.

کارخانه‌ی ذوب آهن اصفهان، علاوه بر تولید میلگرد ساختمانی، قادر به تولید انواع میلگرد صنعتی در سایزهای ۵.۵ تا ۱۴ نیز هست. همچنین، امکان تولید میلگرد صنعتی با قطر بیش از 14، بر اساس سفارش مشتری با رعایت اصول استاندارد هم وجود دارد.
کلیه‌ی میلگردهای ساختمانی و صنعتی تولید شده در ذوب آهن اصفهان، تحت استانداردهای ASTM A615 آمریکا، JIS G3112 ژاپن و GOST 5781 روسیه و استاندارد 3132 ایران تهیه شده و به بازار داخل و خارج کشور عرضه می‌شود.